Geschiedenis "De Kletsmeiers"

De Kletsmeiers zijn opgericht in 1962.

De eerste jaren konden alleen handelsreizigers ofwel vertegenwoordigers lid worden van De Kletsmeiers. De meesten van hen waren lid van de bond St. Christoffel en werkten in de Meierij

Foto van de oprichters.

Het enige wat men bezat was een
steek.

1963

Ze verdienden hun geld vooral met kletsen, vandaar de naam, verklaart Fons Spierings, die momenteel met 39 'dienstjaren' het langst lid is van de vereniging. Later werden ook de ambtenaren geaccepteerd, vooral van de gemeente en politie. Tegenwoordig kan iedereen lid worden en telt de club zo'n 150 actieve en ondersteunende leden.
Na enkele jaren de carnaval wilde men zich beter kenbaar maken en ging de raad in de boerenkiel.

1966

De eerste jaren wisselden De Kletsmeiers regelmatig van residentie, om ruim dertig jaar geleden neer te strijken in gemeenschapshuis De Hagenkamp aan de Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. We hebben het hier nog steeds prima naar onze zin", zegt voorzitter Jan Verbeek. Hij beoordeelt De Kletsmeiers als een traditionele carnavalsvereniging 'met alles erop en eraan, zoals een dansgarde, hofkapel, raad van elfen de hang naar oude tradities'.
Jaren later was er dan eindelijk geld om gekleed te gaan in het pak.

1970

Het sociale aspect neemt een belangrijke plaats in. Carnaval is van en voor iedereen, zonder onderscheid van rang en stand of jong en oud", stelt Jan Martin, die 35 jaar lid is.
Daarom verzorgen we ook vaak avonden en optredens voor bejaarden, zieken en gehandicapten. En we hebben natuurlijk ons kindercarnaval waar zelfs mensen van buiten Eindhoven naartoe komen vanwege de sfeer én dat er in de grote zaal niet gerookt mag worden.